Цикл Новорічних заходів

IMG 6301Кожна людина вірить в диво, у щось надзвичайне, що залежить нібито не від нашої волі, а від волі надприродних сил. Ця дивовижна риса – родом з дитинства – супроводжує людину все життя, адже віра, надія в прекрасне, часом неможливе, відрізняє людину від тварини, наповнює її внутрішній світ, робить її духовною. Саме своєю вірою у чудеса, ми, самі того не усвідомлюючи, стаємо співтворцями цих чудес, адже віра і чудо – це просто нероздільні поняття.

А коли ж відбуватися чудесам, як не під час новорічних свят? Всі дорослі і діти люблять  Новий рік  - свято чудес, сюрпризів і подарунків. Від того, як ми поставимося до цього свята, залежить, наскільки повно збудуться наші мрії та сподівання. Тому в закладі з особливою відповідальністю ставляться до підготовки новорічних заходів. Напередодні Нового року в школі пройшов ряд заходів, присвячених його святкуванню, так званий Новорічно-різдвяний цикл. 

    7 грудня – свято святої Катерини

На Русі-Україні здавна шанують великомученицю Катерину – покровительку вчителів, освічених людей та науковців, будують храми на її честь. День святої Катерини – свято дівочої та жіночої долі. Традиційно дівчата ворожать в цей день на вишневі гілочки. У нас день святої Катерини відзначили учні 4-А класу поїздкою до етно-комплексу „Українське село”, де відвідали майстер-клас із приготування українських вареників.

    13 грудня – день святого Андрія Первозваного, або свято Калити

Андріївські вечорниці 12 грудня проводили учні 4-х класів. У їх виконанні ожили давні обряди та звичаї українців, прозвучали народні пісні, завітали герої творів українських письменників-класиків.  Вийшла чудова сучасна вистава, адже набутий тисячоліттями досвід залишається і сьогодні актуальним: це і вбрання, де кожна деталь – як символ, і прості традиційні смачні страви, і, звичайно ж, чарівні українські пісні, що прославляють прості людські цінності.

    19 грудня – день святого Миколая    

Ще одне свято, від якого ми чекаємо на зустріч з дивами. В цей день учні школи отримали традиційні подаруночки від святого Миколая за те, що весь рік були чемними та слухняними, адже чемність та щирість прикрашають людину краще за будь-які оздоби. А ще, окрім подарунків, учні побували на екскурсіях та майстер-класах: 1-Б та 3-Б клас – у „Майстерні святого Миколая” в музеї під відкритим небом  „Мамаєва Слобода”, 2-В клас – на майстер-класі з виготовлення пряників.

    22 грудня – фестиваль новорічних ялинок

Однією з найактуальніших проблем сучасності є взаємодія людини з природою. Важливим аспектом у вирішенні проблеми збереження природних ресурсів є освіта людей в області навколишнього середовища, екологічне виховання всього населення, а особливо підростаючого покоління. Формування екологічної культури людини починається з раннього дитинства і продовжується все життя.  Тому наша школа так багато уваги приділяється саме екологічному вихованню учнів.  Підтвердженням тому став фестиваль новорічних ялинок (в рамках шкільної екологічної акції „Збережемо ялинки живими”). Кожен клас прикрасив одну з ялинок, що ростуть на подвір’ї школи, у своєму стилі. Ялинки вийшли гарними, яскравими, веселими і протягом всіх новорічних свят радували нас своїм вбранням.

    23 – 25 грудня – новорічні ранки для учнів 1 – 3-х класів

І, звичайно ж, який же може бути Новий рік без Новорічних ранків! Для учнів молодшого шкільного віку – це важливий елемент естетичного та психологічного розвитку, адже гра є важливим засобом виховання розумової активності учнів. Колектив кожного класу підготував невеличкі вистави для батьків та вчителів школи, мета яких - розвивати вміння застосовувати свої знання та навички в нестандартних ситуаціях, виховувати товариськість, наполегливість в досягненні мети, доброзичливість у стосунках, згуртованість, артистизм, викликати емоційне піднесення в очікуванні Нового року. Увазі глядачів школярами були представлені вистави:

1-ші класи – „Новорічний казковий бал”

2-гі класи – „Новорічні пригоди в казковому лісі”

3-ті класи – „Новорічні пригоди Бабок Йожек”

    Екскурсійна програма

Особливе місце у новорічному циклі належить екскурсійним програмам школярів. Традиційно у ці дня кожен класний колектив намагається організувати культпохід до театру, екскурсію або подорож для створення святкового настрою. Отже, протягом грудня учні побували:

1-А клас – на виставі „Маруся і Рогопед” театру дитячої творчості на Оболоні;

1-Б клас – у „Майстерні святого Миколая” в музеї під відкритим небом  „Мамаєва Слобода”;

1-В клас – на виставі „Морозко” муніципального театру „Київ”;

2-А клас – на майстер-класі з розпису новорічних ялинкових прикрас;

2-Б клас – на фабриці ялинкових прикрас у с.Клавдієво;

2-В клас – на виставі „Снігова Королева” київського академічного театру юного глядача на Липках; на майстер-класі з виготовлення пряників;

3-А клас –  на інтерактивному шоу “Музей казок” у ТРЦ “Даринок”; у музеї української домашньої ікони (м. Радомишль); на новорічній виставі у Національному цирку України;

3-Б клас – у „Майстерні святого Миколая” в музеї під відкритим небом  „Мамаєва Слобода”;

4-А клас – на екскурсії по Прикарпаттю;

4-Б клас – на екскурсії до Першого Національного телеканалу України; на фабриці ялинкових прикрас у с.Клавдієво.