Екскурсія в етномузей "Хутір Савки" 3-А

IMG 3750Музей української гостинності «Хутір Савки» знаходиться просто неба, неподалік від урочища Межигір’я в 6 кілометрах від столиці. Потрапивши сюди можна зануритись у світ старожитностей і дізнатись багато цікавого про сільське життя в Україні у XVIII-XIX століттях.

Відчуття мандрівки у часі музею додає те, що гостей запрошують відвідати дві автентичні садиби 1786 та 1854 років. Окрім садиб на території музею є вулики, клуня, циганська кузня, модель криниці з журавлем, чумацький віз та старовинних «холодильник» – двокамерний льох.

Пізнавальна екскурсійна програма розповідає про побут, звичаї та розваги українських селян. Як і належить гостинним господарям – всіх відвідувачів старанно частують стравами традиційної української кухні за старовинними рецептами зі справжньої  печі. Серед експонатів: глиняні вироби, предмети побуту та щоденного вжитку і ремісничі знаряддя праці. Всі експонати можна за бажанням спробувати у дії: помолоти борошно у кам’яних та дерев’яних жорнах, випрати білизну у жлукті чи як слід попрацювати в кузні.

Це місце, де жителі міста пізнають справжню українську культуру у невимушеному форматі. Такий не зовсім звичний музей, де можна чіпати все.Колекції не сховані за склом, а органічно вплетені у побут старих садиб.

Діти сформулювали у своїй уяві якісно нову картинку минулого, надихнулись  до вивчення історії та пізнання рідної культури.

Ми побачили діючі речі господарського вжитку, автентичний одяг та рідкісні зразки традиційного народного мистецтва XVI – XX століть.

Екскурсійна оповідка рясно перемежована байками, бувальщинами, казками та прислів’ями.