Всеукраїнський день бібліотек: „Аптека для душі”

030 вересня 2015 року в країні відзначається Всеукраїнський день бібліотек. Цей день відзначається в Україні щорічно 30 вересня вже понад п'ятнадцять років і є професійним святом працівників близько 40 тисяч діючих бібліотек.

Чому з’явилися бібліотеки? Довіряючи всі свої знання і досвід книгам, люди навчилися зберігати їх. З’явилися бібліотеки, які називають скарбницями, адже у перекладі з давньогрецької мови слово "бібліотека" означає приміщення, де зберігаються книги. Бібліотеки з’явилися з незапам’ятних часів. Давні єгиптяни називали їх "аптеками для душі", тому що книги робили людську душу благородною, а розум сильним.

Сучасна бібліотека поєднує в собі освіту та інформування, надаючи доступ читачів до свого фонду. З появою та поширенням Інтернету, гаджетів та рідерів постало питання про можливу непотрібність у найближчому майбутньому друкованих видань, а разом з ними і бібліотек. Нові технології стрімко впливають на соціальне та культурне життя читачів, а це, у свою чергу, не може не позначитися на функціонуванні бібліотеки. Але  книги не відходять на другий план, не повинні відходити, адже й досі книга залишається класичним джерелом інформації, це одне з найбільших чудес, створене людиною. Скільки книг треба прочитати, щоб бути освіченим, розумним, мудрим, щоб пізнати світ? Цього ніхто не знає. Читати потрібно все життя: вік живи, вік учись. Тому й досі ми шануємо та відвідуємо бібліотеки, де на численних поличках можна знайти свою улюблену книгу, розкрити її, відчувши неповторний аромат знань.

Справжньою „аптекою для душі”, осередком культури та скарбницею знань є бібліотека в спеціалізованій школі І ступеня № 327 м. Києва з поглибленим вивченням іноземних мов, господинею якої є бібліотекар вищої категорії Тетяна Петрівна Строкань. Вона завжди щирою усмішкою зустрічає відвідувачів, обов’язково цікавиться їхніми вподобаннями, швидко знаходить книгу навіть найвибагливішому читачеві. І діти, й дорослі залюбки відвідують шкільну бібліотеку.

Отже, до Всесвітнього дня бібліотек в школі проведено акцію, яка, до речі, стала вже традиційною для закладу, - „Книга в подарунок шкільній бібліотеці”. Цього року бібліотека отримала 11 новеньких цікавих книжок – по одній від кожного класного колективу. Книги надзвичайно різноманітні, відчувається, що обирали їх з великою любов’ю: енциклопедія „Книга знань”, „Історія українського костюма”, „Казки зарубіжних письменників”, „Військова техніка”  - на будь-який смак! Тетяна Петрівна з вдячністю приймала подарунки, радушно запрошувала учнів до бібліотеки, а також проводила бесіди по класах про культуру читання та значення друкованої книжки в житті людини.

Сподіваємося, що учні  щиро прониклися любов’ю до книжок і читання та й надалі будуть активними читачами бібліотеки.