• Головна
  • Новини
  • Новорічні ранки в рамках проекту «Новий рік за українськими традиціями»

Новорічні ранки в рамках проекту «Новий рік за українськими традиціями»

IMG 7896В спеціалізованій школі І ступеня № 327 м. Києва з поглибленим вивченням іноземних мов відбулися новорічні ранки для учнів. Вже другий рік поспіль ранки проходять в рамках проекту «Новий рік за українськими традиціями» з метою популяризації свят народного календаря серед учнів та їх батьків, збереження народних традицій, виховання поваги до української держави та її культурних цінностей.

Учні 1-х класів відтворили чудовий український обряд – «Українські вечорниці». Як і годиться, вечорниці були наповнені дитячими фольклорними творами різних жанрів: дражнилками, небилицями, загадками, прислів’ями, грайливими діалогами, невеличкими жартівними сценками. І, звичайно ж, піснями і таночками, а ще – сміхом, жартами, гарним настроєм. Також діти і дорослі змогли пригадати (а дехто – і просто дізнатися), яким же чином раніше наші предки зустрічали Новий рік.

Учні 2-х класів відтворили свято Святого Миколая  для батьків, а також і для учнів 1-х класів. Це свято теж є традиційним новорічним святом для українців, адже раніше, в давнину,  українські діти чекали не на Діда Мороза, а на Святого Миколая, який несе добро і справедливість, коли кожен отримує по заслугам. Отже, глядачі змогли переглянути виставу, героями якої стали маленькі Янголята, добрий Вітер, Ялинки, Зірочки, лісові звірі та інші. Не обійшлося і без негативних героїв: бешкетливі чортики Антипки, вередлива Баба Яга, сердита Хурделиця, Чорна хмара, Туман, Іній теж завітали до глядачів. Але, як у справжній добрій дитячій казці, перемагає завжди добро, тож Антипки та інші негативні герої пішли, піймавши облизня. А дітки отримали подаруночки від Святого Миколая.

Не менш яскравішими українськими обрядами є і обряди, пов’язані зі святом Святого Андрія, а це: і ворожіння дівчаток, і бешкетцтва хлопців,  і кусання калити. Відтворення традиційних дійств на Андрія випало на долю учнів 3-х класів. Поєднання пісенного, танцювального та літературно-поетичного жанрів видало «на гора» чудове свято «Андріївські вечорниці», на якому (як і в давнину) Господар з Господинею приймали гостей у себе в світлиці, дівчата ліпили вареники, ворожили на свою долю, хлопці бешкетували, загравали до дівчат, тобто було багато жартів і сміху. Квінтесенцієй свята стало відтворення обряду кусання калити – традиційного коржа з білого борошна, який випікають дівчата спеціально для Андріївських вечорниць.

Учні 4-х класів в рамках проекту готують новорічні засівання на Василя, які відбудуться після зимових канікул.